Ajanhallinta – askeleet oman ajankäytön kuningattareksi

Onko kalenterisi täynnä, tyhjä vai jotain siltä väliltä? On se näistä vaihtoehdoista sinulla mikä vain niin usein täytämme päivämme tekemisellä. Työllä, harrastamisella, kotitöillä, lasten harrastuksilla, ystävien tapaamisella, shoppailulla, somettamisella ja muulla ruudun katsomisella jne. Kysymys kuuluu, että täytätkö viikkosi ja päiväsi asioilla ja tekemisellä, mitä oikeasti haluaisit päiväsi sisältävän? Ne toki voivat ja varmasti ovatkin edellä mainittuja asioita. Mutta jos esimerkiksi haluat liikkua enemmän, syödä terveellisemmin tai viettää lasten kanssa enemmän aikaa niin löytyykö viikostasi tai päivästäsi näille haluamasi aika? Aina emme voi toki saada kaikkea siinä mittakaavassa kuin toivoisimme, elämässä on velvollisuuksia, jotka täytyy hoitaa ja se on ok. Moneen asiaan voimme kuitenkin vaikuttaa ja haluan jakaa sinulle muutaman vinkin, kuinka voit järjestää päivääsi ja viikkoosi enemmän aikaa asioille, joita oikeasti haluat tehdä.

  • Pidä päiväkirjaa 3-5 päivää, mitä päivässäsi tapahtuu ja mihin aikasi kuluu. Saatamme suunnitella tulevat päivämme melko tarkkaankin, mitä asioita täytyy päivän aikana hoitaa niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Kuinka monella päivä menee juuri niin kuin on suunnitellut? Yllättävien aikasyöppöjen vuoksi on siis hyvä kirjata muutaman päivän ajan, mihin aika menee, jos se ei mene asioihin, mitä haluaisit tehdä tai olet suunnitellut tekeväsi.
  • Mieti, teetkö päivän aikana sinulle mieluisia asioita? Jos et niin miksi?
  • Voitko luopua jostain tekemisestä, jotta voit saada päivääsi enemmän aikaa sinulle tärkeille asioille? Aikaa ei voi saada lisää, sitä on tietty määrä vuorokaudessa. Jos haluat jotain lisää ja kalenterisi on täynnä tai ylikin niin on luovuttava jostain. Mieti, mistä tekemisestä voit luopua tai vähentää? Vähentäminenkin usein riittää.  

Ole armollinen itsellesi ja tee muutoksia yksi askel kerrallaan. Aina emme edes tarvitse muutosta, asiamme voivat olla hyvin juuri näin ja tässä hetkessä. Unohdamme sen monesti. Nauti päivän aikana tekemistäsi asioista ja jos et nauti niin pohdi syitä siihen. Omaa suhtautumistaan ikävältäkin tuntuviin asioihin voi aina muuttaa. Vain ja ainoastaan sinä voit siihen vaikuttaa. Nauti elämästäsi 😊

Jos mietit, että mikä sinulle päivässäsi on tärkeää ja on vaikeaa hahmottaa sitä voit saada vinkkejä kirjoittamastani blogiteksistä Arvot elämässä.

Kristiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *