Arvot elämässä

Olen lukenut lukuisia self help -kirjoja vuosien aikana. Lähes kaikissa kehotetaan miettimään omia arvoja ja asettamaan tavoitteita elämäänsä oman arvokeskustelunsa pohjalta. Tämä on erittäin hyvä ja tarpeellinen keskustelu itsensä kanssa ja olenkin kirjannut arvojani ylös moneen kertaan. Noin reilu vuosi sitten muistan keskustelun hyvän ystäväni kanssa, jossa mietimme arvoja ja mitä ne ovat. En silloin pystynyt asettamaan omia arvojani. Kaikki aikaisemmin asettamani arvot tuntuivat jollain tapaa merkityksettömiltä tai itsestään selviltä. Perhe, lapset, terveys, liikunta, terveellinen ruoka, ystävät, merkityksellinen työ jne. Kyllä, kaikki ovat oikein hyviä arvoja, mutta elin ja elän jo näiden mukaan, mutta olo sisäisesti tuntui silti vajaalta. Tänä syksynä arvoni ovat kirkastuneet, yli vuoden pohdinnan jälkeen. En ole aktiivisesti arvojani miettinyt joka päivä tai edes joka kuukausi, mutta aina ajoittain olen pysähtynyt sen äärelle, että mitä ne arvot voisivat olla, joiden takana voisin tällä hetkellä aidosti seistä ja ne tuntuisivat omalta.

Tässä ne ovat:

ILO = Iloita arjesta ja elämästä. Nauraa enemmän elämän koomisuudelle, kömmähdyksille ja itselleen. 

ROHKEUS = Rohkeus olla oma todellinen itsensä ja toteuttaa elämää sen mukaan.

OPPIMINEN = Itsensä kehittäminen, jatkuva elämän läpi kulkeva oppiminen.

TASAPAINO = Tasapaino arjessa lasten, puolison, perhe-elämän, liikunnan, terveellisen ruokavalion, ystävien, töiden ja levon välillä. Kaikkea sopivasti.

LUONTO = Yhteys luontoon. Kunnioitus ja luonnon rytmin havainnointi.

Luonto on noussut minulle merkitykselliseksi arvoksi viimeisen vuoden aikana.

Vuoden alussa ja usein kesälomien jälkeen syksyn alkaessa meillä on tapana asettaa itsellemme tavoitteita. Kannustan sinua käyttämään hetken omaan arvokeskusteluusi itsesi kanssa tavoitteiden asettamisen pohjalle. Arvot voivat olla sinulle päivänselviä ja saat ne heti listattua tai sitten siihen voi mennä tovi jos toinenkin, kuten minulle kävi. Pohdi hetki, että elätkö arvojesi mukaisesti? Mitä voisit tehdä, että eläisit enemmän arvojesi mukaan, jos se ei ole vielä toteutunut? Onko arvosi sinun asettamat arvot vai ovatko ne arvoja, mitä oletat, että niiden pitäisi olla?

Pysähdy hetkeksi. Kuuntele kehoasi, kun asetat arvoja. Miltä ne tuntuu? Tuleeko ne sinusta itsestäsi vai ulkopuolelta? Sinun arvosi eivät ole jonkun toisen ihmisen mielipiteitä, odotuksia tai yhteiskunnan asettamia suosituksia hyvästä elämästä. Ole sinä ja elä oman näköistä elämää 😊

Listaamani omat arvoni ovat minun arvojani ja sinun arvosi ovat sinun itsesi asettamia. Yhtä arvokkaita ja merkityksellisiä kuin kenen tahansa muun. Annoin ne sinulle esimerkiksi siitä, mitä sinun arvosi voisivat olla oman arvokeskustelusi pohjalta.

Kristiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *