Kolme vinkkiä pysyvään muutokseen

On vuoden vaihtumisen aika ja meillä on usein tapana asettaa uudelle vuodelle lupauksia ja tavoitteita – tehdä elämäntaparemontteja. Haluamme syödä terveellisemmin, liikkua enemmän, viettää lasten kanssa enemmän aikaa, nukkua enemmän ja stressata vähemmän. Haluan antaa sinulle kolme vinkkiä, miten saisit juurrutettua uusia ja pysyviä tapoja arkeesi:

  • Mieti ensin, miksi haluat esim. syödä terveellisemmin, liikkua tai nukkua enemmän. Ja siis todella miettiä, että miksi. Motivaation muutokseen täytyy tulla sinusta itsestäsi, muuten se ei kestä. Mitä sinä haluat ja miksi? Sinun ei tarvitse aloittaa jotakin harrastusta tai ruokavaliota, koska kaikki muutkin tekevät niin. Trendejä tulee ja menee. Etsi itsellesi se oma juttu, mistä nautit. Olemme kaikki yksilöitä ja kaikille ei sovi kaikki. Tässä yhteydessä voit miettiä myös omia arvojasi, arvokeskustelun pohjaksi voit lukea kirjoitukseni ”Arvot elämässä”.
  • Jotta voi saada elämäänsä jotain enemmän, on luovuttava jostain. Aika ei lisäänny, sitä ei voi saada määrällisesti vuorokauteen enempää. Kirjaa muutamalta päivältä ylös, mihin aikasi on mennyt. Löytyykö sieltä jotain, mikä ei ole välttämätöntä tai sitä voisi tehdä päivässä vähän vähemmän? Esimerkkinä somen ja uutisten selaaminen, tv-sarjojen ja leffojen katsominen, voisitko organisoida lasten harrastuskuskauksia toisin tai hyödyntää ajan, kun lapsi harrastaa. Jatkuva töiden tekeminen – oletko niin korvaamaton, että töitä on tehtävä jatkuvasti yli normaalin päivän? Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta voiko jotain tehdä vähän vähemmän, jotta uudelle löytyy tilaa.
  • Aloita rauhallisesti, pienin askelin. Tee yksi muutos kerrallaan ja sekin pienin askelin. Jos halut muuttaa ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan niin päätä, että esim. yhtenä päivänä viikossa syön puoli kiloa kasviksia päivässä. Seuraavalla viikolla kahtena päivänä jne. Sama liikunnan kanssa, lisää vähitellen. Tai nukkumisen kanssa. Päätä, että yhtenä iltana laitan kännykän pois klo 21 ja menen nukkumaan ajoissa. Voit päivän päätteeksi tai seuraavana päivänä fiilistellä, että oliko se niin vaikeaa?

Ole itsellesi armollinen pysyvien tapojen muuttamisen kanssa. Juurtuneita tapoja on hidasta muuttaa ja se vaatii sisäistä motivaatiota ja paljon toistoja, että muutoksesta jää pysyvä. Kukaan ulkopuolinen taho, Personal Trainer tai muu valmentaja, puoliso, terveysviranomainen, ystävä tai työkaveri ei sitä sinun puolestasi tee. He voivat antaa sinulle tukea ja ohjenuoria, miten edetä, mutta jokaisen on tehtävä työ itse. Ja kenellekään polku ei ole samanlainen, koska me olemme kaikki yksilöitä. Lopeta vertailu toisiin ihmisiin ja opettele kuuntelemaan itseäsi ja mitä kehosi sinulle kertoo, se on tärkeä taito oppia. Oman kehon kuunteleminen.  Jos oma keho kertoo joka päivä, että se tarvitsee sokeria ja lepäämisen sohvalla kännykän parissa niin siinä vaiheessa on toki hyvä miettiä, että onko se oman kehon viesti 😀

Hyvää uutta vuotta 2021 sinulle!

Kristiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *