Nukkuminen – oma kokemukseni

Lukioikäisestä saakka olen kokenut olevani melko huono nukkumaan. Olin alle 20 -vuotias, kun muistan ensimmäisen kerran kärsiväni univaikeuksista ja sain nukahtamista auttavaa lääkettä. Onneksi univaikeudet helpottuivat ja lääkettä ei ollut tarvetta nauttia yhtä pakkausta enempää. Huonoja öitä tuli ja meni, kuten meillä varmasti kaikilla aina ajoittain. Kuulunee elämään. Univaikeudet alkoivat uudelleen systemaattisemmin, kun odotin ensimmäistä lasta vuonna 2008-2009. Väsymys alkoi vaikuttaa arkeen. Kun ensimmäinen lapsi oli noin vuoden ikäinen, muistan, kuinka itkin päivisin väsymystä ja sitä etten nukkunut. Unta sain noin pari tuntia yössä. Ja näitä päiviä tuli useita peräkkäin. Välillä tuli jokunen hyvä yö. Lapsi ei ollut syyllinen väsymykseen, hän nukkui hyvin eikä herätellyt. Itse vain valvoin lähes koko yön, ilman mitään syytä. En vain nukkunut. Sain toisen kerran elämässäni lääkkeet nukkumiseen.

Vuodesta 2008 lähtien huono uni on siis kuulunut elämääni ja aina ajoittain olen joutunut turvautumaan lääkkeisiin, jotka auttavat pysymään unessa. Iltaisin ei ole vaikeuksia nukahtaa vaan ennemminkin pysyä unessa. Heräämisen ajankohdat yöllä vaihtelee suuresti, samoin aika, kuinka kauan olen yöllä hereillä. Olen lukenut uneen ja nukkumiseen liittyviä kirjoja, kokeillut erilaisia lisäravinteita ja vitamiineja, puhelin ei ole yöllä vieressä enkä räplää sitä ennen nukkumaanmenoa, rauhoitun iltaisin ja menen sänkyyn ennen klo 22. Klo 22.30 mennessä olen jo usein unessa. Liikun työkseni, ulkoilen ja syön pääsääntöisesti perusterveellisesti. Lääkkeitä en enää käytä, koska ne saa pään turtumaan ja olo on seuraavana päivänä tuhnuinen. Suurimman osan öistäni vain nukun huonosti, tai se ainakin tuntuu siltä.

Jotta ymmärtäisin omaa untani, sen syklejä ja onko huonoissa öissä jokin säännönmukaisuus, niin olen alkanut kirjoittaa päiväkirjaa, miten nukun yöni. En usko olevani asian kanssa yksin. Jaan päiväkirjan viikottain myös tänne, omaksi ilokseni ja muille vertaistueksi tai mikä syy onkaan kullekin tätä lukea. Ole hyvä 😊

Ja eihän sitä tiedä, vaikka sitä alkaisi nukkumaan paremmin tätä kirjoittaessa.

Päiväkirja nukkumisestani 2.-8.11.2020

Su-ma: Nukkumaan n. klo 22. Heräsin yöllä n. klo 2:00. Nukahdin uudelleen n.klo 04:00. Ajatukset alkaa usein pyörimään päässä ja kuuntelen nappikuulokkeesta hiljaisella podcasteja, missä on rauhoittava ääni. Nukahdan usein siihen. En tiedä onko tämä järkevää, mutta olen todennut toimivaksi itselläni. Aamulla oli tosi vaikea nousta 7:30 ja olo oli väsynyt.

Työssäni on se hyvä puoli, että aamulla tarvitsee todella harvoin olla aamulla missään ja pystyn venyttämään tarvittaessa unta aamulla.

Ma-ti: Nukkumaan n. klo 22:30. Keho oli väsynyt illan jumppaohjauksista ja kävi kierroksilla. Heräsin useasti ja hirveä hiki puski päälle. Toinen lapsista tuli väliin nukkumaan. Klo 04:00 maissa en saanut enää unta. Kuuntelin podcastia. Aamulla vaikea nousta herätyskelloon klo 6:50.

Ti-ke: Parempi yö. Nukkumaan klo 22 ja nousin ylös klo 6:30 itsekseni ilman herätyskelloa. Heräilin yöllä, mutta sain heti unta. Olo aamulla virkeämpi.

Ke-to: Nukkumaan klo 22:30. Heräsin jo klo 00:00 maissa ja en ollut uskoa silmiäni, että heräsin jo siihen aikaan. Sinnikkäästi yritin saada unta ja pyörin pitkään. En kuitenkaan kuunnellut podcastia. Olen nukahtanut jossain vaiheessa ja nukuin 6:30 saakka. Kohtuu virkeä olo kuitenkin.

To-pe: Nukkumaan klo 22:30. Heräsin taas puolen yön aikaan. Siis 1,5h unien jälkeen. Tämä on todella ärsyttävää. Nukahdin uudelleen n. 02:00. Sitten nukuin aamulla lähes klo 07:00 saakka. Aamulla olo ok.

Pe-la: Nukkumaan klo 22:30. Ja taas heräsin puolen yön aikaan. Sain uudelleen unta n. 01:30 aikaan nukuin klo 06:00 saakka vaikka väsytti. Uni ei jatkunut aamulla pidempään. Päätin, että täytyy tutkia tarkemmin, mikä tässä puolen yön heräämisessä oikein on.

La-su: Hyvä yö. Nukkumaan n. klo 22:00. En muista juuri heräilleeni. Heräsin kyllä jo 5:30 enkä saanut uudelleen unta. Unta tuli kuitenkin putkeen 7,5h, mikä on hyvä minulle.

Hyviä unia sinulle ja minulle 😊

Kristiina